Teknoloji konusunda tutucu bir insanım, özellikle bilgisayar ekranından bir şey okumak bana çok zor gelir. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilersin kitapların yerini alamayacağını düşünmüşümdür hep. Mesleğim gereği gün içinde işte, gece eve geldiğimde, konferans seyahatlerimde sürekli bir şeyler okumak zorundayım. Genelde herşeyin çıktısını alarak okurum. Evin heryeri çıktılarla dolu, bastığım şeyi bastığımı unutup, bazen de nereye koyduğumu bulamayıp aynı şeyi bastığım çok olmuştur. Bilgisayardan kitap okumak ancak bizden sonraki jenerasyonun yapabileceği bir şey olacak diye bu kağıt israfı içinde yaşamaya devam ediyordum.
Bir arkadaşım reederdan bahsedince, yine basılı kağıdın yerini tutamaz diye kestirip attım. Bir de o sıralarda yeni bir netbook almıştım. Aynı şey falan dedim içimden, pek ilgilenmedim. O haftasonu tren yolculuğunda netbookum ve mobil modemim ile sayahat ettim. Mobil modem iyi de, bilgisayar ekranı trende oturduğum yere gunes vurdugu icin kesinlikle beklediğim sonucu vermedi. Bir iki sayfa birşey okuyabildim sadece.
Reederın en önemli özelliği bilgisayar ekranındaki gibi ışık vermemesi. Bu özelliği sayesinde hem gözü yormuyor, hem de güneş ekrana vurunca ekranın okunabilirliğini azaltmıyor, yani kitap okuyabildiğiniz her ortamda reederı da okuyabiliyorsunuz. Bunu öğrendiğim an, reedera bir şans vermeyi düşündüm, belki de bu sefer farklı olabilirdi. Zaten netbookumun ekranını görebilmek için sürekli masaya doğru eğilmem gerekiyordu ve bu nedenle sırt ağrılarım başlamıştı.
Bir arkadaşımın reederını bir haftalığına ödünç aldım ve gerçekten bütün fikrim değişti. Sabahları işe deniz otobüsüyle gidiyorum, iskeleye vardığımda açıyorum reederı, dün akşam kaldığım sayfadan devam ediyorum okumaya, bir kere en güzeli bu. Bilgisayarı kapattığımızda, en son nerede kaldığımızı bulabilmek için aramak zorundayız. Reederda açınca en son neyi okumaktaysanız, sizi ilk o dokümana yönlendiriyor. Deniz otobüsü iskeleye yanaşırken netbook gibi cihazın kapağını kapatmama gerek yok, reeder bir cep telefonundan biraz daha büyük olduğu için cihaz elimdeyken biniyorum ve yol boyunca okumaya devam ediyorum.
Onun dışında benim gibi bir akademik için en önemli şey yazarken sayfa kenarına not almak, bu da düşünülmüş. Bir dokümanı okurken, dokunmatik klavyeyi kullanarak okuduğunuz sayfaya not alıyorsunuz. Daha sonra “notlarım”a tıkladığınız zaman, not yazdığınız sayfayı açıyor reeder.
Bütün gün çantamda taşıdığım reederımım ağırlığı ise sadece 180 gr. olduğu için bana hiç bir ekstra ağırlık yaratmıyor. Ayrıca reeder internete de bağlanabildiği için email yazmak veya aklıma takılan bir şeye bakmak istediğimde aynı bir bilgisayar işlevi görüyor, çok uzun birşeyler yazmanız gerekmiyorsa bilgisayar taşımaya da gerek yok.
Fazla uzun süre bilgisayara bakmaktan yorulan, gün içinde hareket halinde olan, yıl içinde işle ilgili seyahate giden herkese tavsiye ederim. Seyahetteki en önemli avantajlarından biri de online kitap sipariş edebilmek. Böylece ne okuyacağınıze önceden karar vermeye gerek yok. Deniz kenarında bir şezlonga uzandınız ve aklınıza uzun zamandır okumak istediğiniz bir kitap geldi, bir tıkla indirip okumaya başlayabilirsiniz.
Eren Özalay
Boğaziçi Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Doktora
Bahçeşehir Üniversitesi, AB Çalışmaları, Araştırma Görevlisi