Bu Blogda Ara

5 Eylül 2011 Pazartesi

KİTAP KOKUSU MUHABBETİNDEN GINA GELDİ!



Kassia Krozser'in e-okuyucular için tasarlanan kitap kokulu parfümlerle ilgili blog yazısını iftiharla sunuyoruz...



KİTAP KOKUSU MUHABBETİNDEN GINA GELDİ!
Dijital kitaplar hakkında mutabık olacağımız tek bir soru varsa o da şu olmamalı: “e-kitaplar yok olacak mı?” veya e-kitaplar nasıl asimile olacak?” Bana göre, dijital kitapların basılı kitaplarla aynı olmaması düşüncesi üzerine çok enerji harcandı. Dokunsal, kinestetik, kitapların ağırlığı ve tüm bunların bir dijital kitapla kıyaslanması bir anlam ifade etmiyor.


Tabi ki farklılar var, tıpkı otomobillerde, botlarda ve uçaklarda olduğu gibi. Trenler farklıdır. Hepsi ulaşımın türleridir, hepsinin güçlü ve zayıf yanları vardır. Hız, kolaylık, tecrübe gibi pek çok etken ile biz seçeriz herhangi bir ulaşım türünü. E kitaplarda neden öyle olmasın?

Dolayısıyla, e-okuyucunuzda kitap kokusunu yeniden yaratmak üzerine konumlandırılmış bir ürün gördüğümde, sadece çığlık atmak istiyorum. Bu. Deliliği. Şimdi. Durdurun.

Stajyer doktorumuz Bernadette, bilgeliğinin bir anında, pek çok insanın kitapların fizikselliğine odaklanmış ve gerçekten neyin önemli olduğunu unutmuş olduğunu söylüyor. Yazısında şu sonuca varıyor:
“Mektubun özetle şunu hayal etmeme sebep oldu: Hepimiz fiziksel yapaylıklara vurgun olursak, kitap kulübümün ne gibi bir şeye dönüşür? Oturup sadece ciltlemeden ve kâğıdın kalitesinden bahsedermişiz gibi geliyor. Arada bir biri mürekkepten mevzu açar ve sonra bir süre de tutkaldan konuşurduk sanıyorum.“

Katılıyorum. Bu durum Bernadette’nin zam alacağı anlamına gelmiyor tabi ki. Sadece artık bir aracı keşfederken diğerini yeniden yaratmaya çalışma endişelerinin ötesine geçme zamanının geldiğini düşünüyorum. Gerçekten e-kitaplarımızın gevrek jambon gibi kokmasına ihtiyacımız mı var?

Bırakın dijital kitaplar basılı kitaplardan farklı olsun. İkisinin de kültürümüzde bir yeri var ve biri okuyucular için gittikçe daha önemli olacak. Bu basılı kitapların yok olacağı ya da birinin diğerinden üstün olduğu anlamına gelmiyor. Sadece bazı zamanlarda birinin, bazı zamanlarda diğerinin tercih edilebilir olduğu anlamına geliyor. Elmalar. Portakallar. Trenler. Uçaklar.

Bunları yazarken tüm düşünebildiğim, eğer daha fazla kitap gevrek jambon gibi kokarsa, kahvaltı insanı olabileceğimdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder