Bu Blogda Ara

9 Eylül 2011 Cuma

YÜZYILIN TEKNOLOJİ MEDYUMUNA VEDA


e- kitabın mucidi ve teknoloji medyumu Michael S. Hart 6 Eylül 2011’de hayatını kaybetti.

8 Mart 1947’de Washington’da doğan Hart, 1971’de e-kitabı icat etmesiyle ünlü.

Illinois Üniversitesi’nde yer aldığı süre boyunca bilgisayar merkezi Hart’a bir kullanıcı hesabı verdi (Hart’ın erkek kardeşinin en yakın arkadaşı anabilgisayar operatörüydü.). oradaki bilgisayar kullanımı veri işlemeye yoğunlaşsa da, Hart bir ağa bağlı olduğunun ve bilgi taşıma için kullanabileceğinin farkındaydı. 4 Temmuz 1971’de ABD Bağımsızlık Deklarasyonu’nun kopyasının ücretsiz dağıtılmasından etkilenerek metni teletype makinesinde yazdı ama belgeyi pek çok kişiye birden mail ile iletmenin zor olduğunu fark edince, herkesin “indirebileceği” bir sistem olması gerektiğini düşündü.

Böylece Gutenberg Projesi’ni başlattı ve bilgiyi dijitalleştirme ve dağıtma işleri Hart’ın hayatının 40 yılından fazlasını aldı.

1987 yılında 300’den fazla kitabı dijital ortama aktarmıştı. Şu anda Gutenberg’te yaklaşık 36000 e-kitap bulunmakta.

Temmuz 2011’de “Çoğu insanın e-kitaplar hakkında henüz düşünmediği şey şu: e-kitap havadan sonra en çok ihtiyaç duyduğumuz şey. Bunu bir anlığına düşünün ve ne kadar doğru bir işin içinde olduğumuzu görün. (…) Öğrenmenin kendisi bir ödüldür. Benim diyebileceğim hiçbir şey bundan iyi olamaz.” diye yazmıştı.

Gutenberg Projesi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder