Bu Blogda Ara

20 Aralık 2010 Pazartesi

reeder e-kitap okuyucu kullaniminda dikkat edilmesi gerekenler

1- reeder'i kullanmaya baslamadan once mutlaka 4 saat sarj edin.
2- reeder'i kullanmadiginiz zamanlarda 1 gunden uzun sure uyku modunda birakmayin.
3- İki haftada bir mutlaka reeder'inizi acip sarj edin.
4- Kesinlikle servis@reeder.com.tr disinda baska bir yerden buldugunuz FW guncellemesi yuklemeyin.
5- reeder ekrani dunyadaki tek kapasitatif dokunmatik e-ink ekrandir ve bu pahali teknoloji reeder'in en degerli kismidir. Reeder ekraninin darbe gormemesine, cantanizda sikismamasina cok dikkat edin. Kilifinda dahi olsa cantanizda ezilme ihtimali olan bir yerde tasimayin. Reeder'i kilifi ile birlikte saklayan su gecirmez ve darbe emici neocover kilifi reeder sitesinden satin alarak reeder'inizi guvence altina alabilirsiniz.

Reeder ile ilgili tum teknik destek ihtiyaclariniz icin servis@reeder.com.tr'ye mail atabilirsiniz. Servis ekibimizin en onem verdigi konulardan birisi reeder sahiplerinin reeder'larini tum ozellikleri ile kullanabilmeleridir.

6 Aralık 2010 Pazartesi

Sıkça sorulan sorular 3

S1- reeder ekranı ile karanlıkta okuma yapmak mümkün mü?

C1- E-ink ekran göz ergonomi ve sağlığı ile uzun batarya süresi için ışık yaymayan özelliktedir. Kağıttan okuma etkisi yaratan teknolojide, karanlıkta görüntüleme yoktur. Fakat reederLED aparatı ile gece okuma yapılabilir.


S2- İçinde yüklü gelen sözlükler hangileri ve yeterlilikleri nedir? Başka sözlükler yüklenebiliyor mu?
C2- İçinde yüklü sözlük opsiyonları Redhouse İngilizce-İngilizce ve İnglizce-Türkçe sözlüklerdir. Diğer tüm sözlükler Linux bazlı olarak hazırlanıp yüklenebilir, dil sınırı yok.

S3- Reeder'in Linux tabanlı işletim sistemi üzerine yeni programlar yüklemek mümkün mü?

C3- Farklı aplikasyonları reeder’a yükleme konusunda bu kullanıcının Linux becerisine bağlı, fakat biz bunu tavsiye etmiyor ve desteklemiyoruz.

PDF ekrana sığdırma, txt türkçe karakter görüntüleme

PDF dokümanlarınızı reeder 6"'de ekrana sığdırmak için 2 farklı yöntem uygulayabilirsiniz. Bunlardan birincisi reeder'ın PDF reflow özelliğidir (PDF dokümanındaki yazıları reeder txt'e çevirip ekrana sığdırır). Aşağıdaki linkte madde 1 bunu anlatıyor. İkinci yöntem ise PDF'inizi yatay ekranda okumak olabilir. Yatay ekran modu için Ana menüde Ayarlar>Oryantasyon>Manzara.


Txt formatında dokümanlarda Türkçe karakterleri görüntüleme ile ilgili problem yaşarsanız, .txt dokümanınızın kodlamasını UTF-8'e değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bu seçimi Farklı Kaydet seçeneği altında bulacaksınız (bkz. Aşağıdaki link madde 4)

http://reederebr.blogspot.com/2010/08/reederda-farkl-formatlarda-dokumanlar.html

Eğer reeder'ınız Microsoft Office dokümanlarını desteklemiyorsa, son güncel FirmWare (FW)'i servis@reeder.com.tr 'den talep ediniz.

26 Kasım 2010 Cuma

Yayın dünyasının mp3'ü: E-kitap

Yayın dünyasının mp3'ü: E-kitap

Hemen hemen kitap boyutundaki cihazı çantanıza koyup istediğiniz yerde, istediğiniz anda kitabınızı okuyorsunuz. Altını çizmek istediğiniz satırları belirliyor, sayfaların yanına notlar alıyor, kaldığınız yeri işaretleyip daha sonra devam etmek üzere tekrar çantanıza koyuyorsunuz. Bunları yaparken aynı cihazdan bir yandan müzik dinleyebiliyor, internete bağlanıp yeni bir kitabı birkaç saniye içinde cihazınıza yükleyip okumaya başlıyorsunuz. Eski köye yeni adet geliyor. Artık e-kitap dönemi Türkiye’de de başlıyor. Herkes adım adım kendini bu yeni duruma alıştırmaya, uymaya hazırlıyor. Direnenler, yadırgayanlar, kaygılananlar... Mürekkep kokulu kitaplara veda mı ediyoruz kaygısı taşıyanlar.. Doğan Hızlan, “...birçoğu da dokunmanın zevkinden yoksun kalmaya, kitabın kokusunu duymamaya tahammül edemezler. İçerik kadar kitabın biçimi, kâğıdın cinsi de beni etkiler doğrusu. Bakmayın bunları yazdığıma, kısa süre sonra ben de bu aletten alacağım ve bazı kitapları da buradan okumaya başlayacağım. Ama baştan belirtmeliyim ki, teknolojiye olan merakımdan bunu yapacağım, yoksa basılı kitaba ihanetten değil” diyor. E-kitap’a giren yayınevlerinin sayısı şimdilik 30, kısa sürede beklenen sayı ise 50... E-kitapların yaygınlaşmaya başlamasıyla e-kitap okuyucular da mağazalarda boy göstermeye başladı. Metin Hakyeri Reeder şirketinin Türkiye dağıtımcısı Uygar Saral'la, Türkiye'yi de etkisi altına alan e-kitap dalgasını konuştu.

Eski köye yeni adet mi geliyor? Nedir bu e-kitap?




UYGAR SARAL -
E- kitap kitabın elektronik hali... Aslında e kitap sürecini Google başlattı. Google bütün bilgiyi araştırılabilir ve bulunabilir hale getirme güdüsüyle araştırma motoru geliştirdi. Başlangıçta bu çok da eleştiri aldı. Kitaptan bilgi almanın çok değerli olduğunu düşünen insanlar Google aranarak elde edilen bilginin çok yüzeysel olduğunu, insanları çok daha basit yöntemle bir şeyleri çözümlemeye yönelttiğini düşündü. Google da “O zaman ben kitapları sanal ortama taşıyıp araştırılabilir hale getireyim anlayışıyla yola çıktı. Hatta Fransa'daki arşivleri sanal ortama taşımak istediğinde Sarkozy, “Ben arşivlerimi öyle herkese açmam” tartışmasını da yarattı. Bana göre her şey bilgi... Televizyonda seyrettiğiniz reklam bile bilgi... Ama o bilgiyi bir kitabın içinden almak çok daha değerli. E-kitap buna ulaşılabilirliği daha da kolaylaştırıp yaygınlaştırabilir. Bunu kolaylaştırabilir. Kitap okuma alışkanlığı zor kazanılıp diğer bütün alışkanlıklar gibi zor bırakılabilen bir şey... Bilgi insanların kullanıma yüzde yüz açık, tamamen şeffaf olmalı. İnsan ilişkiyi kitapla değil, bilgiyle kurmalı... Kitaptan çıkardığı sonuçtur önemli olan.


E-kitap bilgisayardan okunabiliyor. Ama e-okuyucular yani bu iş için tasarlanmış özel elektronik aygıtlarda yaygınlaşıyor. Şu e-okuyucu cihazı anlatır mısınız bize?


UYGAR SARAL –


E-kitabı bilgisayardan okuyabilirsiniz. Tablet PC'ler, I-Pad'ler çok sayıda bu amaca uygun cihaz var. Bir de e-kitap okuyucu var. E-kitap okuyucu ile diğerleri arasında şöyle bir fark var. Bilgisayar plastik klavyesi ve ekranı olan, tablet klavyesi ekranın üzerinde dokunmatik olan cihaz. E-kitap okuyucu ise yine bir bilgisayar ama farkı ekranı e-ink yani e-mürekkep... Bir bilgisayardan bir tabletten bir kitabı okumak zor. Çünkü açık havada bir kere LCD ekranlar görüntüyü düzgün almanıza engel oluyor. LCD ekranda ışığın dışarıya doğru yayılımı sözkonusu. O yüzden sürekli sabit bir yere bakarak kitap okumaya çalıştığınızda gözünüzü yorarsınız. E-mürekkepli cihazlarla manyetik bir filmin içerisinde çok küçük toplar, mikrokapsüller var. Bu mikro kapsülün içerisinde beyaz ve siyah mürekkepler var. Manyetik alan geçirilerek siyah mikrokapsüller yukarı beyaz mikrokapsüller aşağı düştüğünde ekrandaki görüntü oluşuyor. O görüntü oluştuktan sonra, sabit olarak o görüntü ekranda kalıyor ve burada hiçbir şekilde ekran bir ışık üretmiyor. Sadece ortamın ışığını alıyor. Dolayısıyla açık havaya çıktığınızda daha ışıklı bir ortamda görmüş oluyorsunuz. Bu da kağıt etkisi yaratıyor. Zaten e-mürekkep, e-kağıt tanımlamalarıyla çıktı. Dolayısıyla gözü yormuyor. Fontunu büyütebiliyorsunuz. İnternete girip, kitap okurken fonda müzik de dinleyebiliyorsunuz.



Kitap okumanın bir ritüeli var. Notlar alınır, ayraçlar konur, satır altları çizilir. E-kitap bu ritüeli bozacak mı? Okur ile kitap arasına bir soğukluk mu girecek bu anlamda?




UYGAR SARAL –

Hayır. Bu ritüel bozulmuyor. Yine notlar alınıyor, yine ayraçlar konuluyor, yine satır altları çiziliyor. Ayrıca bilgisayar kullanmanın getirdiği kolaylık da cabası... Sizin kitap bazında, sayfa bazında aldığınız notlar düzenlenebiliyor, dışa aktarılabiliyor. Teknolojinin şu anda getirdikleriyle belki de biraz daha becerikli bir kullanıcı olmanız gerek. Ama çok yakın zamanda gerçekten doğru bilgiye hem hızla ulaşıp hem de ondan hızlı alabileceğinizi almak şansını verecek.



E-kitap gecikti mi?


UYGAR SARAL –


Kesinlikle gecikti. Bence insanlığın gelişiminde olması gereken adımlardan biri... Hatta şunu bile düşünmek gerek. Neden hayatımıza önce mp3 girdi de, e-kitap girmedi? Şu anda belki 20 yıl daha ileride olurduk. Mp3 oluşturabilen sistem e-kitabı da çok rahat oluşturmalıydı. Bunun nedeni ekranların okumaya elverişli olmaması olabilir ama e-ink yani elektronik mürekkep teknolojisinin yeni çıkmış olması olabilir. Elektronik mürekkep teknolojisi 1997 yılında çıktı. E kitap okuyucular 1997 yılında yaygınlaşabilirdi. O zaman mp3 anlatıldı. CD'leri attık, mp3'e geçtik.



Bugün kimilerince e-kitaba ve elektronik kitap okuyucularına karşı kimilerince tutucu bir yaklaşım gösteriliyor. Bu bir zamanlar mp3 için de geçerliydi. Şimdi benzer bir süreç mi yaşanıyor?


UYGAR SARAL –


Evet... O zamana mp3'e karşı da bir bağnazlık vardı. Şimdi bu e-kitap için de olacak. Sonuçta insanların ulaşabileceği, seçenekleri çoğaltıp zenginleştirebilecek ve o ulaşımı kolaylaştırabilecek bir süreç... Bir yazarın elinden kitabın çıkıp, onun basılması, basarken yaşanan süreçleri, matbaada beklemesi, sonra onun stoklara girmesi, mağazalara dağılması, mağazanın alıp satmayı kabul etmesi vesaire.. Bütün bu adımları ortadan kaldırıyor e-kitap. Yazar kitabını bitirdiğinde, kitap birkaç dakika içinde okuyucuya ulaşabilir.



Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı bir gerçek. Bu anlamda e-kitap da kitap okumayı kolaylaştıracak, yaygınlaştıracak bir şey mi?


UYGAR SARAL –

Kesinlikle... Evden çıkarken yanımıza kaç tane kitap alabiliriz ki!.. İki ya da üç... Bir tanesi zaten okuduğumuz kitaptır. O bittiğinde ikinciye geçeriz ama o kitabı o an okumak istemiyoruzdur. Üçüncü dördüncü olsun isteriz. Bu da olanaklı olmayabilir. Ayırca bir yerden bir yere giderken, yani mobil haldeyken kitabı taşımanın da zorluğu var. Ama e-okuyucuyla isteğimiz sayıda kitabımız her an yanımızdadır. Çevreye de bir etkisi var. Sonuçta uçağa binerken yanında 10 kilo ağırlık taşımakla bir kilo ağırlık taşımak arasında yarattığı karbon emisyonu farkı da var. Kağıt kullanımı ortadan kaldırma gibi bir sonucu da var.




Evlerdeki kütüphaneler ne olacak? Kütüphaneler her şey bir yana görselliği, güzelliği olan bir şey aslında... Gelecekte kütüphanelerinin olmadığı evler mi görünüyor?




UYGAR SARAL –


Birçok kitap alıyoruz. Birçoğu kütüphanede uzun süre okunmayı bekliyor. Bir evde 200 kitap varsa bunun yüzde 50'si okunuyor. Diğer yüzde 50 belki bir gün okuruz diye bekliyordur. E-kitapda durum öyle değil. E-kitabı alıyorsunuz. Okuyun bitirin. Okuyun o kadar çok sevin ki tekrar tekrar okuyun. Sonra gidip onu alın ve kütüphanenizin en güzel yerine koyun. Bir misafiriniz geldiğinde “Bak bu kitapları okumuş” diyecek şekilde, güzel bir yerde durabilir. Benim evimde öyle mesela... Beni ziyarete gelenlerin, beni anlaması için kitaplarımı bir rafa diziyorum. Sonuçta o da bir estetik. Kitabın kendisi bir estetik ama sunum olarak estetik. Okuma anlamında kağıttan da okusak, e-mürekkepten de okusak başka bir yerden de okusak çok önemli değil. Sonuçta ne aldığımız, ne algıladığımız önemli...



Peki bu nasıl bir süreç olacak? Nereye gidecek bu iş?


UYGAR SARAL –


İnsan beyninin çok az bir kısımını kullanıyor derler ya. Bence insanlığın beyninin çok az bir kısmı kullanılıyor. O yüzden bence e-kitaplar insanlığın beyninin o çok az kullanılan kısımını büyütecek. Yazarların, entelektüellerin taşıdığı o bilgi cevherini daha fazla açacak bir şey. İnsanlar okudukları kitapları tartışabilecekleri ortama sahip olmalı. Görüşünü bildirmeli. Görüşünü bildirdiğince yazarın da o anda canlı girip orada yorumunu yapabilmesi. Bu ortamlar oluşunca kafalar açılacak. O zaman o ışığın çapı genişleyecek ve ilerleyeceğiz. En son hayal edebileceğim nokta kitapların, bilginin insanların ulaşabileceği yerde ve tartışabileceği platformlarda var olması...



Şu anda Türkiye e-kitap konusunda nerede?




UYGAR SARAL –

Şu anda Türkiye'de kitapları yaymak üzere belirli kuruluşların ciddi çalışmaları var. Yayınevleri e-kitap yapmıyor ama e-kitaba destek veriyor. E-kitap yayınlalayan 15-20 kadar yayınevi olduğunu da söyleyebiliriz. Ama bu işin arkasında duran kuruluşlar olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin İdefix, Teknosa'daki çalışmasıyla Sabancı Holding, Doğan Holding... Özellikle belirli yazarlar arkasında duruyor. Medyanın üzerine spotları açtığı bir konu... E-kitap dünyada da şu anda çok gelişmiş değil. ABD'de 13 yıldır her kitap önce e-kitap olarak çıkıyor. Milyonlarca e-kitap yayınlanıyor. Buna karşın Amerika'da bile üniversite öğrencilerini bir kısmı e-kitap konusunda bilgisiz. Bence Türkiye bu işe bir hayli hızlı girdi. Türkiye Avrupa'nın bile ilerisindedir e-kitap konusunda. Çünkü çok ciddi ürünler de satılıyor Türkiye'de. Bu ortam hazırlandı. İnsanlarımız yeniliği, teknolojiyi seviyor.



Yayınevleri e-kitaptan korkuyor mu?


UYGAR SARAL –


Zamanla bazı şeyler atıl kalıyor. Bazı şeyler değişime uğrayarak kendini geliştiriyor. Sonuçta at arabasından trene, trenden uçağa geçtik. Yayınevlerinin kendilerini geliştirip, farklı formatlarda farklı yerlerde bu işin içinde var olması de sözkonusu. Ama bunu kendi iş modellerine zarar verici bir unsur olarak görüp var olan misyonlarını savunup ve bu çizgiden ayrılmamaları sadece yok olup gitmelerine neden olabilir. Bu güç sadece Türkiye'den değil, dünyadan gelen bir güç... Sonuçta varacağı yer de belli. Yazarların kendi kitapları doğrudan okuyucuya ulaştırabileceği noktaya gidecek gibi görünüyor.



Okur e-kitabı daha ucuza mı alacak?


UYGAR SARAL –

Okur e-kitabı daha ucuza alabilmeli. Şimdiki durumda e-kitap Türkiye'de daha ucuza satılıyor. Ama yine de çok çok ucuza satılmıyor. Bence e-kitap daha ucuza satılmamalı... Çünkü kitap dediğiniz şey cam bardak değil Burada maliyet hesabı yapamazsınız. Sonuçta kitap yaratıcı bir zekanın ürünü. Bir takım maliyet kalemleri ortadan kalkıyor olmasına karşın. E-kitap ucuz olmalı diye bir beklenti olduğu doğru. Ama neden ucuz olsun ki? Ortadan kalkan maliyet kalemlerinden kalan gelir yazara gitmeli.





Söyleşi: Metin HAKYERİ
Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji 26/11/2010

25 Kasım 2010 Perşembe

reeder'da Kendi Hazırladığınız Dokümanları Görüntüleme

Reeder’da sadece satın aldığınız ve internetten indirdiğiniz e-kitapları değil, aynı zamanda kendi hazırladığınız dokümanları da görüntüleyebilir; üzerlerine not alabilir, satırlarını çizebilir, sayfalarını işaretleyebilir; daha sonra da bunları bilgisayarınızda yedekleyebilirsiniz.


Reeder’ınıza aktarıp görüntüleyebileceğiniz kendi hazırladığınız dokümanlar aşağıdaki tüm formatları kapsamaktadır:

 
  • .txt (Dos) 
  • .pdf (Adobe) 
  • .epub (Adobe) 
  • .html (Microsoft) 
  • .htm (Microsoft) 
  • .doc (Microsoft Office) 
  • .xls (Microsoft Office) 
  • .FB2

22 Kasım 2010 Pazartesi

SSS2

1-reeder’ın fiyatı ne kadar?


www.reeder.com.tr , Teknosa, Bimeks, Electroworld, Bestbuy, Turkcell, D&R, idefix hepsiburada ve Kitapyurdu’nda satılan reeder’ın satış fiyatı 629TL KDV dahil. Kampanyada reeder’ı 529-549TL gibi fiyatlarda satın alma şansını yakalayabilirsiniz.

2-Teknik servis hizmeti yaygın mı?

Reeder’ın 7 bölge 21 servisi var. Ayrıca İstanbul Merkez servis distribütör bünyesindedir, servis@reeder.com.tr ‘den ulaşabilirsiniz.

3-hafızasının büyüklüğü ne kadar?

Reeder NAND flash 2GB’dır. MicroSD kartla 32GB artırılabilir.

4-kaç tane kitap alabilir?

10.000 kitap taşıyabilir.

5-internetteki türkçe e-kitap sayısı ve yaygınlığı nasıl?

İnternette D&R, Idefix, Kitapyurdu şu anda e-kitap satışı yapan siteler. 1.000’in üzerinde satılan e-kitap var. Ayrıca google, google Books’da da Türkçe e-kitapları bulabilirsiniz.

6-ürünü aldığım taktirde ne zaman elime ulaşır?

Ürün satın aldıktan sonra en geç 2 iş günü içerisinde kargoya verilir.

7-ürün menüsü türkçe mi?

EVET

8- exe ve chm uzantılı kitaplarımı okuyabilirmiyim?


Reeder .txt, .pdf, .html, .doc. , .xls, .epub, .jpeg, .gif, .png uzantılı dosyaları destekler. .exe, .chm ve diğer uzantılı dosyaları Calibre desteği sayesinde bu formatlara dönüştürerek reeder’da görüntüleyebilirsiniz.

9- Yedek parçalarını nereden alırım? (örn batarya)

Reeder’ın tüm yedek parçaları, reeder SERVİS’de tutulmaktadır. İş günlerinde hizmet veren reederSERVİS’in mail adresi servis@reeder.com.tr ‘den ulaşabilirsiniz.

10- Müzik dinlerken ileri ve geri sarma özelliği var mı?

EVET

14 Kasım 2010 Pazar

reeder SSS 1

S:Kendi oluşturduğum, bilgisayarımda bulunan veya internetten indirdiğim herhangi bir pdf veya word dokümanını okuyabilir miyim?
C: EVET

S: Word dokümanlarını değiştirme, üstüne yazma özelliğine sahip mi?
C: Herhangi bir dokümanın sayfalarına not alabilir, bu notları değiştirebilir, bilgisayarınıza export edebilirsiniz.

S: SD Kartı ne kadar hafızaya kadar destekliyor?
C: 16GB

S: Evimdeki ADSL bağlantısıyla bu cihaz üzerinden wirelessten internete bağlanabilir miyim?
C: EVET

S: Bu cihazın en büyük ekranı nedir?
C: 9” ekranlı reederIX. Bu linkten satın alabilirsiniz, bu üründe sınırlı stok vardır.

11 Kasım 2010 Perşembe

reeder'da aldığınız notları yedekleme

reeder'da aldığınız notları yedeklemek için reeder'ı bilgisayarınıza USB ile bağladıktan sonra açılan F drive'ı altında reeder'ınızın iç hafızasında saklanan dosyaları göreceksiniz.

Burada aynı zamanda reeder'ınızda okuduğunuz dokümanlara aldığınız notlar da saklanır. Fakat bunlar gizlenen bir dosya da kayıtlıdır. Bu dosyayı bilgisayarınızda görüntüleyebilmek için Windows Gezgini>Araçlar>Klasör Seçenekleri>Görünüm>Gizli dosya ve klasörleri göster 'i seçiniz.
(Windows Gezgini altında Araçlar seçeneğini çıkarmak için Alt tuşuna basmanız gerekebilir)




Gizli dosyaları görüntülediğinizde karşınıza çıkan .info dosyasında notlarınız saklıdır. Eğer kitaplarınızı SD kartınızdan okuyorsanız notlarınız SD kartınız altındaki .info dosyasında saklanır. Notlarınız kitapadı.info formatında saklanır ve WordPad ile açılabilir. Notlarınızı Wordpad altında açıp değiştirebilir, veya sadece yedekleyebilirsiniz. Yedekleme için ilgili dosyaları bilgisayarınıza veya güvenli herhangi bir saklama alanına atmanız yeterlidir. Daha sonra yedeklediğiniz bu dosyaları reeder'ınızda kitapla aynı klasöre koymanız durumunda notlar kitabınızda görüntülenir.


22 Ekim 2010 Cuma

DRM'li (Idefix ve D&R'dan satın aldığınız) e-kitapları görüntüleme problemi

reeder’da ekitaplarınızı görüntülemek için reeder’ı kitapları Adobe Digital Editions’da indirirken Adobe Digital Editions’ı aktive ederken kullandığınız eposta adresi ve şifre ile aktive etmeniz gerekiyor.


Kitap satın aldığınızda size gönderilen acsm dosyasını açarken Adobe Digital Editions programınız hangi eposta adresi ve şifre ile aktive edildiyse e-kitabınız o e-mail ve şifre ile kodlanır. Reeder’ınızın bu e-kitabı görüntülemesi için aynı e-posta adresi ve şifre ile aktive edilmesi gerekmektedir.

Adobe Digital Editions programınızın aktive edildiği e-posta adresi ve şifreyi, ya da reeder’ınızın aktive edildiği e-posta adresi ve şifreyi değiştirmek için Adobe Digital Editions programı çalışırken aşağıdaki komutlar yardımcı olacaktır:

Reeder’ı deaktive etmek için: Shift+Ctrl+E
Adobe Digital Editions programını deaktive etmek için: Shift+Ctrl+D

Lütfen dikkat: reeder’ınızı ve Adobe Digital Programınızı çok fazla sayıda deaktive etmeden farklı ünitelerde aktive etmeniz kullandığınız eposta ve şifre ile oluşturulan kimliğin kullanım haklarını doldurup kullanım sınırlamasına sebep olacaktır.

7 Ekim 2010 Perşembe

reeder FW güncelleme - resmi site dışındaki linkler

FW güncelleme yaparken yeni versiyon üzerine eski versiyon güncelleme yapmaya çalışmak reeder’a kalıcı zarar verebilir. www.reeder.com.tr ‘de reedeclub altındaki güncellemeler dışındaki yerlerden indirdiğiniz güncellemeler reeder’ı kalıcı olarak kilitleyebilir.

Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız ve reeder’ınız “SW upgrade Success” ekranında takılı kaldı ve açılmıyorsa,lütfen deneyiniz: reeder’ı 30 dakika USB ile bilgisayara bağlayıp daha sonra arkadaki reset düğmesine basın. Eğer reset düğmesi çalışırsa, www.reeder.com.tr altında reederclub sayfası altındaki reeder takılan ünite kurtarma yönlendirmelerini takip ediniz.

Eğer yukarıda anlatılan işleme reeder’ınız tepki vermiyorsa, lütfen reeder’ı servisimize gönderiniz. Aşağıda adresi bulabilirsiniz, CPU değişim bedeli 35TL +KDV (sadece parça ücreti alınıyor).

Selekt Bilgisayar İletişim Ürünleri LTD
Ürgüplü Cad. No:24/8
Bakırköy İstanbul

26 Eylül 2010 Pazar

reeder ile reederHYBRID arasındaki farklılıklar

reeder Hybrid ile reeder arasındaki en temel fark, hybrid'de hem e-ink hem de LCD ekran olması.



reeder Hybrid'de kumanda paneli alt LCD ekranda ve sadece bu ekran dokunmatik. Alt LCD ekranda görüntülediğiniz web sayfası, doküman, kitap, veya resimi e-ink ekrana aktarmak için iki ekran arasındaki SYNC tuşuna basıyorsunuz. Görüntüleyeceğiniz şey bir kitap ise o zaman LCD ekranı kapatıp gözlerinizi yormadan, cihaz pil tüketimini sıfıra yaklaştırarak okumanızı yapıyorsunuz.


Hybrid'de reeder'daki gibi altını çizme, not alma, kelime arama, ayraç koyma fonksiyonlarının yanı sıra, seçtiğin satırları Twitter'a gönderme, mail yolu ile gönderme gibi fonksiyonlar da var.

reeder Hybrid'in işletim sistemi Android, reeder'ınki ise Linux. reeder HYBRID ile android ebooks'u ve reeder'ın desteklediği DRM ekitaplarını görüntüleyebiliyorsunuz.

reeder'ın avantajı mobilite, ve fiyat. reeder HYBRID biraz daha kapsamlı bir cihaz arayanlar için uygun. Örneğin Amerika'da Hybrid 399USD'ye , iPAD 499USD'ye satılıyor. Ve gadgetwiz dedikleri bu cihazları tasarlayan, yazılımlarını yapan Silicon Valley'deki insanlardan önemli bir kısmı iPAD'dense reederHYBRID'i tercih ediyor, çünkü HYBRID tam bir hibrit çözüm hem e-ink teknolojisi ile göz yormadan ve sıfıra yakın batarya kullanımı sunuyor, hem de LCD ekranında hızlı WEb kullanımı, interaktif e-kitap ve video izleme fonksiyonlarına izin veriyor.

Tüm sorularınızı mail atabilirsiniz.

15 Eylül 2010 Çarşamba

reeder e-kitap Okuyucu - FW Güncelleme

reeder'a yeni FW yükleme yapmak için yapılması gerekenler aşağıda anlatılmıştır.
reeder'a güncellemeyi Servis'imizin yapmasını istiyorsanız, lütfen info@reeder.com.tr 'ye mail atınız.

Güncelleme gerçekleştirmeden önce reeder'ınızdaki kitap ve notlarınızı yedekleyiniz. Bunu yapmak için reeder'ı bilgisayarınıza bağlayıp, senkronizasyonu başlatıp reeder iç hafızasını bilgisayarınızda gördükten sonra, görünen DRIVER klasöründe gizli dosyaları göster seçeneğini seçip tüm dosyaları bilgisayarınızda bir BACKUP klasörü yaparak içine atınız. Gizli dosyalar içinde daha önce aldığınız notlar saklıdır ve bunları yedekleyebilirsiniz.

Adobe Digital Editions authorizeli ise reeder'ınız muhakkak FW update'i yapmadan önce reeder'ınızın mevcut authorizasyonunu kaldırmanız lazı, çünkü reder’a FW update’i yaptığınızda cihazınızın Adobe Digital Editions (ADE) ile daha önce kurduğunuz authorizasyon bilgisi silinir. Fakat PC’nizdeki ADE’de hala reeder’da sıfırlanmış autorizasyon bilgisi kayıtlı kalır.

Bunu manuel olarak sizin ADE’den silmeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için de Adobe Digital Editions programı açıkken Shift+Ctrl+E yaparak gerçekleştirmelisiniz.

Yedekleme ve authorizasyon sıfırlama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra, güncellemek istediğiniz FW'i verilen linkten indiriniz. İndirdiğiniz dosya 65-100MB büyüklüğünde sıkıştırılmış .RAR formatında bir dosya olacaktır. RAR formatındaki dosyayı WinRAR programı ile açıp içindeki qdutil klasörünü SD kartınıza yükleyiniz.

Daha sonra, aşağıdaki linkteki reeder Kullanma Kılavuzunda da anlatıldığı gibi (bkz: S.62) reeder'ınızda Ayarlar Moduna giriniz (aşağıdaki linke sağ mouse tuşu ile dokunup farklı kaydet yapınız):
http://www.reeder.com.tr/reederKullanimKilavuzu.pdf


Daha sonra Kullanma Kılavuzunun 66.sayfasında anlatıldığı gibi Gelişmiş Ayarlar altında FW güncellemeyi seçiniz:

 FW Güncellemsi sırasında sıkça yapılan hatalar:
1- Yeni FW üzerine eskisini kurmayı denemek. Bu reeder'ı kilitleyebilir.
2- SD kartınızın cep telefonu formatında olması durumunda FW update'i gerçekleşmeyebilir.
3- SD karta sadece qdutil klasörünü yukarıdaki resimdeki hali ile taşımanız yeterlidir. Altındaki dosyaların sıkıştırılması veya açılması gereksizdir.

14 Eylül 2010 Salı

reeder e-kitap okuyucu - MALİYET & FİYAT ANALİZİ, DÜNYA FİYAT TRENDLERİ

REEDER EKRAN MALİYET ANALİZİ

- Üretici: 2009 yılında BenQ markası sahibi Qisda (dünyanın en büyük ekran üreticisi - yıllık cirosu 150 milyar dolar bir çok Avrupa ülkesi Gayri Safi Milli Hasılasından daha büyük) tarafından satın alınan Auo firması


- Rakip: Sadece bir üretici daha var, bilinen 2 mikrokapsüllü 2003'de çıkan e-ink teknolojisi

- Üstünlükleri: 16 seviye gri skala, kapasitatif dokunmatik (sadece ten teması ile çalışır - iPad gibi)

- Ekranın parça fabrika çıkış fiyatı vergi dahil, taşıma hariç: 227TL

DÜNYADA E-KİTAP OKUYUCU FİYATLARI


Şu anda Alex Reader/Reeder Hybrid'dan sonra ve reeder ile birlikte mevcut en multi fonksiyonlu ekitap okuyucu olan Nook'un AMERİKA satış fiyatı 159 USD + Eyalet vergisi (kılıf ve servis koruması hariç)

fiyatı 209 USD + Eyalet verigisi (kılıf ve servis korumalı) = 356TL

Nook'un reeder ile Türkiye'de kıyası:

1- TR garantisi ve servisi yok, faturanın TR menşeiye dönmesi ve Türk mahkemeleri tarafından tüketici hakkı kapsamına dahil edilmesi için gümrüklü satın alma bile yeterli değil.

2- Nook Barnes&Noble'ın kendi kitap havuzu için optimize edilmiş, ekitap satma üzerine bir iş modelinin ürünü. Kendi dokümanlarınız, ekitaplarınız ve başka sitelerden satın alacağınız ekitaplar için kullanımı kolay değil.

3- Önceki maddedeki gibi online içerik indirmek haricinde internette browse için apliasyonu ve yazılı uygun değil

4- Tam ekran dokunmatik olmadığından not alma, altını çizme fonksiyonları olsa dahi kullanımı kolay ve kullanışlı değil

REEDER DÜNYADAKİ FİYATLARI

reeder'ın İspanya satış fiyatı FNAC: 279€ (KDV hariç)

http://www.fnac.es/Booq-Avant-eBook-Tactil-con-WiFi-eBook/a383436?PID=4167

reeder e-kitap okuyucu ile Kitap Okumanın Farklılıkları

reeder'dan kitap okumanın normal kitap okumaya göre belirgin üstünlükleri aşağıdaki gibidir:

1- reeder'ın e-ink ekranı bulunulan ışığa göre zemin rengi alır çok ışıklı ortamlarda zemin daha mat/gri, daha loş ışıklı ortamlarda (florasan) zemin daha parlak beyaz hal alır ve ekran direk ışığa tutulmadıkça hiç parlamaz. Ekran sürekli FLAT olduğu için yazılar tam yatay durur. Sayfa çevirme tek dokunuşla yapılır, sayfa geçiş süresi normal kitap sayfası çevirmeyi göre 5 kat hızlıdır. Bunlar okurken yüksek konsantrasyon, hızlı okuma sağlar.

2- reeder ile kitap okurken, kitabın istediğiniz sayfasına dilediğiniz uzunlukta ve adette not alabilir, daha sonra bu notları özet olarak görüp, notun olduğu sayfaya direk gidebilirsiniz. Bu notları ayrıca değiştirebilir veya paylaşabilirsiniz. Ayrıca kitabınıza dilediğiniz kadar ayraç koyabilir, yeni yayınlanacak ePub highlight özelliği ile şifreli kitaplarda dahi altını çizip, bunları paylaşabilirsiniz.

3- reeder ile kitap okurken bilmediğiniz ya da daha fazla tanım, köken öğrenmek istediğiniz kelimeye tek dokunuşunuzla Redhouse sözlük açıklamalarını görebilirsiniz.

4- reeder ile bir kitabı okurken ilginç bulduğunuz öğeleri reeder'dan wireless'a bağlanarak google, wiki ya da tweet'leyebilirsiniz.

5- reeder ile aradığınız bir kitap daha yayınlanır yayınlanmaz bir kaç dakikada kitaplığınıza eklenebilir. Binlerce kitabınız 240 gr'lık reeder ile sürekli yanınızda seyahatte veya şehir içi yolculukta sizinle olabilir. Bu arada okumalarınız sırasında notlarınızı almaya devam edip sonra bunları yedekleyebilirsiniz.

2 Eylül 2010 Perşembe

reeder İNGİLİZCE sözlük nasıl çalışır?

reeder’da hem İngilizce-Türkçe Büyük Sözlük; hem de İngilizce-İngilizce Red House sözlük bulunmaktadır.

Dokun çevir mantığı ile çalışan bu sözlüklerde, okuduğunuz metinde bilmediğiniz kelimenin üzerine dokunmanız altta kelimenin çevirisinin, kelime kökeninin ve cümle içinde kullanımının gösterilmesi için yeterlidir.

reeder'da bu özelliği çalışır halde görmek için aşağıdaki linkten ilgili videoyu izleyin.

reederVIDEO - İngilizce Sözlük

31 Ağustos 2010 Salı

reeder'da Farklı Formatlarda Dokümanları Görüntüleme

1- PDF'i ekrana oturtmak ile ilgili en son FW güncellemesini yaptıktan sonra (güncellemeyi www.reeder.com.tr/reeder-club.asp altından indirebilirsiniz) aşağıdaki linkten indireceğiniz kullanma kılavuzunun 30. Sayfasında anlatılan reflow okuma modunda okuyabilirsiniz.

http://www.reeder.com.tr/reederKullanimKilavuzu.pdf

2- Aşağıdaki linkteki program (program İspanyolca fakat ikonlarla kullanımı gayet kolay) herhangi bir PDF dosyanızı otomatik olarak reeder ekran ebatına boyutlandıracaktır.

http://grammata.es/downloads/apps/grammata_conversor_1.4.16.exe

3- PDF’dan ePUB’a dönüşümde Türkçe karakter görüntülemek için, aşağıdaki linkteki resimli anlatılan yönlendirmeyi takip ediniz lütfen.
http://www.reeder.com.tr/epub.asp

4- Word’de dokümanınızı farklı kaydet yapıp, düz metin (.txt)’i seçtikten sonra kodlama’yı değiştir yapıp UTF-8 olarak seçerseniz, reeder’da Türkçe karakterleri problemsiz olarak görüntüleyebilirsiniz.


29 Ağustos 2010 Pazar

Kitap ile ilgili özgün özdeyişler

* Mümkün olsaydı, her karış toprağa, buğday eker gibi kitap ekerdim (Horace Mann)


* Kitap, dersini her zaman tekrarlayan hazır bir öğretmendir ( MProust)

* Dünyada en gerçek ve en sadık dostumuz kitaptır (ProfSüheyl Ünver)

* Elime biraz para geçerse kitap alırım Eğer birkaç kuruş artarsa onunla da yiyecek ve giyecek alırım (Emerson)

* Kitaplarım, bana yetecek kadar büyük bir krallıktır (Shakespeare)

* Okuma hevesimi dünyanın bütün hazinelerine değişmem (Gibbon)

* İyi seçilmiş kitapları okumak, geçmiş yüzyılların seçkin zekalarıyla önceden düzenlenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir (Descartes)

* Yabani uluslar dışında her ülke kitaplar tarafından yönetilir (Voltaire)

* Okumak, kurtulma, özgür olma gücü kazandırır Okumayanlar, dar çevrelerinin kısır düşünceleri, gelenek ve göreneklerin yetersizlikleri içinde kapalıdır Okumayı sevenler, yerlerde sürünmezler, bir kanat vuruşuyla evrensel düşüncelerin mutlu iklimine yükselirler İnsanlığın en yüce kişilerinden meydana gelmiş bir toplum içinde yaşarlar (Payot)

Elektronik Yayın, Öğrenciler, Akademisyenler için Referans Aram

Akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve bilgiyi en damıtılmış haliyle bulmak isteyenler için çok önemli ve mutlaka paylaşılması gereken bağlantıları aşağıda bulabilirsiniz.
Doktorlar, hukukçular, ekonomistler, eczacılar, vergi bilimcileri, fizikçiler, kimyacılar ve matematikçiler tüm bilim konusunda up-to-date kalmak isteyenler için dünyanın tüm bilgisi AÇIK KAYNAK olarak sunulu, bu linkler bu kaynakların anahtarları.

AÇIK KÜTÜPHANE LİNKLERİ

Açık arşiv ve kurumsal arşiv arama motoru

OAIster

http://oaister.umdl.umich.edu/o/oaister (http://oaister.umdl.umich.edu/o/oaister)

Farklı arşivler arasında tarama yapabilen bir site. 825 kurum açık arşivindeki 12,274,425 kayıdı tarıyor.


Citebase

http://www.citebase.org (http://www.citebase.org/)

Açık erişim tarama motoru.


The Directory of Open Access repositories

http://www.opendoar.org (http://www.opendoar.org/)

Açık erişim arşivlerinin yetkin bir listesini (318 arşiv) veriyor.


Açık erişim dergi listesi

DOAJ(Directory of Open Access Journals)

http://www.doaj.org (http://www.doaj.org/)

501 dergi makale düzeyinde taranabiliyor. Rehberde toplam 2.009 dergi, 82.637 makale mevcut.

Açık Erişim örnekleri

SPARC

http://www.arl.org/sparc (http://www.arl.org/sparc)


BioMed Central

http://www.biomedcentral.com (http://www.biomedcentral.com/)

En geniş Açık Erişim dergisi. 140 adet dergi bulunduruyor.


Kurumsal Arşiv örnekleri


E-prints in library and Information Science

http://eprints.rclis.org (http://eprints.rclis.org/)

Kütüphanecilik elektronik arşivi. 3.243 dokümana sahip.


DSpace

http://dspace.org (http://dspace.org/)


California Digital Library e-Scholarly Repository

http://californiadigitallibrary.org (http://californiadigitallibrary.org/)

70.000 resim, 100'ün üzerinde günlük, röportajlar ve mektuplar.


Türkiye'de Açık Erişim Girişimleri


ULAKBİM Türkçe Veri Tabanları

http://www.ulakbim.gov.tr/cabim/vt/ (http://www.ulakbim.gov.tr/cabim/vt/)


Ankara Üniversitesi

http://acikarsiv.ankara.edu.tr (http://acikarsiv.ankara.edu.tr/)


Hacettepe Açık Erişim Platformu

http://www.acikerisim.org (http://www.acikerisim.org/)


Elektronik önbaski arşivleri

EPrints

http://www.eprints.org (http://www.eprints.org/)

Mevcut arşivlerin listesi ve bir tane oluşturma üzerine bir rehber dahil Açık Erişim arşivler konusunda genel bilgi verir.

Elektronik önbaski arşiv örnekleri

ArXiv

http://www.arxiv.org (http://www.arxiv.org/)

354.763 adet doküman. Fizik, matematik, bilgisayar, nicel biyoloji konularında.

PubMed

http://pubmedcentral.gov (http://pubmedcentral.gov/)

Yayıncı copright politikaları ve kendi kendine arşivleme izin bilgileri için:

SHERPA/ROMEO list (Securing a Hybrid Environment of Research Preservation and Access)

http://www.sherpa.ac.uk/romeo.php (http://www.sherpa.ac.uk/romeo.php)

Telif hakları, arşivleme izni konuları.

Open Archives

http://www.openarchives.org (http://www.openarchives.org/)

Açık erişimle ilgili haberler

http://www.earlham.edu/~peters/fos/fosblog.html (http://www.earlham.edu/~peters/fos/fosblog.html)

http://www.earlham.edu/~peters/fos (http://www.earlham.edu/~peters/fos)

SPARC Open Access Newsletter

http://www.arl.org/sparc/soa/#forum (http://www.arl.org/sparc/soa/#forum)

Açık erişim hakkında danışma

kaynakları/bilgi/haber siteleri:

Open Access Webliography

http://www.escholarlypub.com/cwb/oaw.htm (http://www.escholarlypub.com/cwb/oaw.htm)

SPARC Avrupa

http://www.sparceurope.org (http://www.sparceurope.org/)

SPARC Amerika

http://www.arl.org/sparc/index.html (http://www.arl.org/sparc/index.html)

OA Librarian

http://oalibrarian.blogspot.com (http://oalibrarian.blogspot.com/)

Açık erişim ve kütüphanecilik.

Ücretsiz Kurumsal Arşiv Yazılımları

Dspace software

http://sourceforge.net/projects/dspace (http://sourceforge.net/projects/dspace)

Linux veya Unix işletim sistemi üzerinde çalışıyor.
Eprints Free software (GNU EPrints)

http://www.eprints.org/software (http://www.eprints.org/software)

ARNO Software

http://arno.uvt.nl/~arno/arnodist (http://arno.uvt.nl/~arno/arnodist)

CDSWare

http://cdsware.cern.ch/download (http://cdsware.cern.ch/download)

Fedora Software

http://www.fedora.info/release/1.2.1 (http://www.fedora.info/release/1.2.1)

i-Tor Software

http://sourceforge.net/projects/i-tor (http://sourceforge.net/projects/i-tor)

MyCoRe Software

http://www.mycore.de/engl/index.html (http://www.mycore.de/engl/index.html)

my.OAI Harvester

http://myoai.com/downloads (http://myoai.com/downloads)

OAI Tools

http://www.openarchives.org/tools/tools.html (http://www.openarchives.org/tools/tools.html)

Registry of Open Access Repositories (ROAR)

http://archives.eprints.org (http://archives.eprints.org)

28 Ağustos 2010 Cumartesi

reeder iPad'e karşı - Hangisi daha iyi bir e-kitap okuyucu?

Öncelikle eğer ayda 1'den fazla kitap okuyorsanız veya kitaplarınızda not yazmak istiyorsanız aşağıdaki karşılaştırmayı okumadan reeder'ı tercih ediniz. Tersi durumda da iPad'i.



  1. Kitap Bulma - Türkiye'de reeder. Türkiye'de tüm ekitap alt yapısı Adobe DRM üzerine kurulu ve iPad bunu desteklemiyor.
  2. Ucuz Kitaplar - Türkiye'de sadece reeder için uygun kitaplar olduğu için reeder
  3. Kitap okuma - Reeder'ın e-ink ekranı okuma için özel geliştirilmiş
  4. Fiyat - iPad garanti ve servis desteksiz şu an 1.500-2.000TL'ye satılıyor, reeder tartışmasız bu konuda üstün
  5. Ekran kalitesi - iPad mükemmel bir ekran kalitesine sahip, daha büyük ve 9.7". E-ink okuma için geliştirilmiş, iPad kazanıyor.
  6. Renk - iPad renkli ekran, reeder değil.
  7. Touch and Mutli-Touch - reeder ve iPad eşit.
  8. Taşınabilirlik - Daha küçük ebat ve daha uzun batarya ömrü reeder'ı bu konuda açık ara kazandırıyor.
  9. Referans ve web'i bilgi için sörf etme - iPad galip, reeder Firefox browser'ı ile ne kadar e-ink ekranlı tüm dünyadaki cihazlar arasında en iyi browser'a sahip olsa da, iPad özellikle tek ekranda göstermesi ile tartışmasız birinci.
  10. Yazılım - iPad pek çok aplikasyonla galip
  11. Kullanım kolaylığı - İkisi de bu konuda tüm rakipleri alt ediyorlar. Eşit.
  12. İçerik taşınabilirliği - iPad'in Türkiye'de ekitap içerik desteği olmadığı için reeder.
  13. Ücretsiz internet bağlantısı - Her ikisi de wifi ile internete bağlanabiliyor, 3G için ise iPad'in Türkiye desteği yok, reeder'de de 3G modülü yok. Genelde MultiVınn tarzı aparatlarla kullanıcılar 3G'yi bu cihazlarda kullanıyor. Eşit.
  14. Sesli kitap - Her ikisinde de var, eşit.
  15. Not alma - reeder not alma, ayraç koyma, ve bunları listeleme konusunda çok iddialı iken iPad'de not alma fonksiyonu yok.
  16. Güneş altında okuma - reeder kazanıyor. iPad ile güneş altında okuma laptop'larla aynı problemi yaratıyor.


Genel değerlendirmede reeder 8 noktada, iPad 4 noktada galip iken, 3 noktada eşitler.

13 Ağustos 2010 Cuma

reeder Sözlük : Bir Dokunuşla Çeviri

reeder Sözlük: Tek bir dokunuşunla çeviri. reeder ile tek bir dokunuşunla çeviri yapabilirsin. (kull.kılavuzu s.35)



reeder'da şu an mevcut olan sözlükler:
İngilizce-Türkçe
İngilizce-İngilizce

reeder'da gelecek sözlükler:
Almanca-Türkçe
Fransızca-İngilizce
İspanyolca-İngilizce
İtalyanca-İngilizce

11 Ağustos 2010 Çarşamba

reeder - Karanlıkta okuma ve not alma

reeder ekranı e-mürekkep teknolojisidir. Bu teknoloji reeder’ınız ile gözünüzü yormadan uzun süre okuma, 2-3 hafta süren batarya süresi sağlayan en yeni ekran teknolojisidir. Ekranı ışık yaymayıp, ortam ışığını kullandığı için gözünüzü rahat ettirir, ortamdaki herhangi bir objeyi görürken ki refleksleri ile gözünüz reeder’ın ekranındaki metin ve görselleri algılar. Bildiğimiz ve sürekli hayatımıza girmiş olan bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi foton yoluyla ışık yayarak görüntüyü oluşturup bize gösteren klasik ekran teknolojilerinden farklıdır. Reeder’ınızı karanlıkta okumak isterseniz, reederLED aksesuarını tercih edebilirsiniz.


Reeder’da not alma fonksiyonu ve ayraç koyma fonksiyonları mevcut. Notunuzu hem ekran üstü qwerty klavyesi ile hem de kapasitatif ekranına parmağınız ile çizdikten sonra karakter tanıma fonksiyonu ile girebilirsiniz.

Reeder’ın not alma fonksiyonunun en önemli özelliği notlarınızı kitabınızın dilediğiniz sayfasına ve bir sayfaya birden fazla olarak yazabilmenizdir. Çok sevdiğiniz bir kitabı post-it'lere yazdığınız notlara sayfa sayfa doldurmak gibi. Hem de sadece tek bir tuşla tüm notlarınızı özet olarak görüntüleyebilir, notlarınızın içinde kelime arama fonksiyonu ile arama yapabilirsiniz.

10 Ağustos 2010 Salı

reederClub altında bulabilecekleriniz

reederClub linkinden aşağıdakilere ulaşabilirsiniz:

www.reeder.com.tr/reeder-club.asp

reeder son FW güncellemesi (İngilizce- Türkçe ve İngilizce-İngilizce Sözlük)

reeder highDEF güncellemesi, ekran kontrast ayarı için

reeder Türkçe kullanma kılavuzu

reeder'a satın aldığınız kitapların Adobe'den aktarımı

19 Haziran 2010 Cumartesi

Kendi eKitap'larınızı (ePub formatında) nasıl yaparsınız?

PDF, Doc, RTF, HTML dosyalarının ePub’a çevirimi (Türkçe karakter sorunsuz) PDF dosyalarınızı reeder’ınızda problemsiz okuyabilmek için ekitap okuyucular için en hızlı, en kompakt ve en ideal formatı yani ePub’ı tercih etmeniz gerekiyor.


Aşağıdaki resime tıklayın ve kendi eKitap'larınızı (ePub formatında) yapmaya hemen başlayın.


22 Mayıs 2010 Cumartesi

Teknoloji Konusunda Tutucu Bir İnsanım - Eren BÜ

Teknoloji konusunda tutucu bir insanım, özellikle bilgisayar ekranından bir şey okumak bana çok zor gelir. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilersin kitapların yerini alamayacağını düşünmüşümdür hep. Mesleğim gereği gün içinde işte, gece eve geldiğimde, konferans seyahatlerimde sürekli bir şeyler okumak zorundayım. Genelde herşeyin çıktısını alarak okurum. Evin heryeri çıktılarla dolu, bastığım şeyi bastığımı unutup, bazen de nereye koyduğumu bulamayıp aynı şeyi bastığım çok olmuştur. Bilgisayardan kitap okumak ancak bizden sonraki jenerasyonun yapabileceği bir şey olacak diye bu kağıt israfı içinde yaşamaya devam ediyordum.

Bir arkadaşım reederdan bahsedince, yine basılı kağıdın yerini tutamaz diye kestirip attım. Bir de o sıralarda yeni bir netbook almıştım. Aynı şey falan dedim içimden, pek ilgilenmedim. O haftasonu tren yolculuğunda netbookum ve mobil modemim ile sayahat ettim. Mobil modem iyi de, bilgisayar ekranı trende oturduğum yere gunes vurdugu icin kesinlikle beklediğim sonucu vermedi. Bir iki sayfa birşey okuyabildim sadece.

Reederın en önemli özelliği bilgisayar ekranındaki gibi ışık vermemesi. Bu özelliği sayesinde hem gözü yormuyor, hem de güneş ekrana vurunca ekranın okunabilirliğini azaltmıyor, yani kitap okuyabildiğiniz her ortamda reederı da okuyabiliyorsunuz. Bunu öğrendiğim an, reedera bir şans vermeyi düşündüm, belki de bu sefer farklı olabilirdi. Zaten netbookumun ekranını görebilmek için sürekli masaya doğru eğilmem gerekiyordu ve bu nedenle sırt ağrılarım başlamıştı.

Bir arkadaşımın reederını bir haftalığına ödünç aldım ve gerçekten bütün fikrim değişti. Sabahları işe deniz otobüsüyle gidiyorum, iskeleye vardığımda açıyorum reederı, dün akşam kaldığım sayfadan devam ediyorum okumaya, bir kere en güzeli bu. Bilgisayarı kapattığımızda, en son nerede kaldığımızı bulabilmek için aramak zorundayız. Reederda açınca en son neyi okumaktaysanız, sizi ilk o dokümana yönlendiriyor. Deniz otobüsü iskeleye yanaşırken netbook gibi cihazın kapağını kapatmama gerek yok, reeder bir cep telefonundan biraz daha büyük olduğu için cihaz elimdeyken biniyorum ve yol boyunca okumaya devam ediyorum.

Onun dışında benim gibi bir akademik için en önemli şey yazarken sayfa kenarına not almak, bu da düşünülmüş. Bir dokümanı okurken, dokunmatik klavyeyi kullanarak okuduğunuz sayfaya not alıyorsunuz. Daha sonra “notlarım”a tıkladığınız zaman, not yazdığınız sayfayı açıyor reeder.

Bütün gün çantamda taşıdığım reederımım ağırlığı ise sadece 180 gr. olduğu için bana hiç bir ekstra ağırlık yaratmıyor. Ayrıca reeder internete de bağlanabildiği için email yazmak veya aklıma takılan bir şeye bakmak istediğimde aynı bir bilgisayar işlevi görüyor, çok uzun birşeyler yazmanız gerekmiyorsa bilgisayar taşımaya da gerek yok.

Fazla uzun süre bilgisayara bakmaktan yorulan, gün içinde hareket halinde olan, yıl içinde işle ilgili seyahate giden herkese tavsiye ederim. Seyahetteki en önemli avantajlarından biri de online kitap sipariş edebilmek. Böylece ne okuyacağınıze önceden karar vermeye gerek yok. Deniz kenarında bir şezlonga uzandınız ve aklınıza uzun zamandır okumak istediğiniz bir kitap geldi, bir tıkla indirip okumaya başlayabilirsiniz.

Eren Özalay
Boğaziçi Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Doktora
Bahçeşehir Üniversitesi, AB Çalışmaları, Araştırma Görevlisi

29 Nisan 2010 Perşembe

Firmware güncellemeleri öncesi De-Authorize'ın Önemi

Firmware güncellemesi yaptıktan sonra Reeder'ınızın Adobe Digital Editions tarafından yepyeni bir cihaz olarak algılanması yüzünden sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, her Firmware güncellemesi öncesi Reeder'ınızı mutlaka De-Authorize etmenizi öneririz. Aksi takdirde Reeder'ınızı sürekli olarak Adobe Digital Editons'a tanımlamak zorunda kalabilirsiniz.

Bu sıkıntılarla karşılaşmamak için Firmware güncellemeleri öncesinde izlemeniz gereken yol şu şekilde olmalıdır:

  1. Firmware güncellemesine başlamadan önce Reeder'ınızı CTRL+SHIFT+E tuş kombinasyonunu kullanarak De-Authorize edin.
  2. Daha sonra Firmware güncellemenizi yapın.
  3. Güncelleme sonrasında Reeder'ınızı tekrar tanıtın.
  4. Güncelleme öncesinde Reeder'ınıza yüklemiş olduğunuz e-kitapları tekrar yükleyin.

Ayrıca eğer herhangi bir nedenle Adobe Digital Editions programını bilgisayarınızdan kaldırmışsanız (uninstall etmişseniz) programı bilgisayarınıza kurmadan önce mutlaka CTRL+SHIFT+D tuş kombinasyonunu kullanarak bilgisayarınızı De-Authorize etmeyi unutmayınız.

Teknik servisimiz, Reeder deneyiminizi daha keyifli hale getirmek için çalışmalarına devam etmektedir. Herhangi bir sorun anında teknik servisimize danışmaktan çekinmeyiniz. Bizimle websitemizde yer alan iletişim formunu kullanarak irtibata geçebilirsiniz. Tüm sorularınızın 24 saat içinde cevaplanacağından emin olabilirsiniz.

26 Nisan 2010 Pazartesi

Reeder'ımı bilgisayarıma nasıl bağlarım?

Reeder'ınızı yeni aldınız ama e-kitaplarınızı Reeder'ınıza nasıl yükleyeceğinizi bilmiyor musunuz? O zaman bu yazı tam da size göre...


Reeder’ınızı USB kablosuyla bilgisayarınıza bağladığınızda "Eşitleme yapılacak, onaylıyor musunuz? Bu süre içinde Reeder kullanılamaz olacak" sorusuyla karşılaşacaksınız. Bu soruya olumlu yanıt verdiğinizde ekranınızda "Reeder eşitleniyor." uyarısı belirecektir. Bu uyarı, kontrolün artık Reeder'da değil bilgisayarınızda olduğunu da belirten bir uyarıdır. Yani bu andan itibaren Reeder'ınız üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştirezsiniz. Yapacağınız tüm işlemler için bilgisayarınızı kullanmanız gerekmektedir.


Eğer daha önceden Reeder'ınıza SD kart takmışsanız ekranınızda 2 adet sürücü göreceksiniz. Bu sürücüler bilgisayarınız tarafından genelde F ve G olarak adlandırılırlar. Eğer Reeder'ınızda SD kart bulunmuyorsa yalnızca 1 adet, F adında, sürücü belirecektir. Bu sürücülerin içine şifreli olmayan yani da satın almamış olduğunuz dokümanlarınızdan dilediğinizi (kitap, resim, müzik vs...) kopyala - yapıştır yolu ile atabilirsiniz. Reeder’ınızın USB kablosunu çektiğiniz andan itibaren bu dosyaları Reeder’ınızda görüntüleyebiliyor olacaksınız.


Eğer Idefix’den veya benzer ücretli e-kitap satan sitelerin birinden satın alarak bilgisayarınıza indirdiğiniz e-kitapları Reeder'ınıza yüklemek istiyorsanız, bu e-kitapları öncelikle Adobe Digital Editions ile açmanız gerekmektedir. Daha sonra Reeder’ınızı USB kablonuz ile bilgisayaranıza bağlamanız ve Adobe Digital Editions ekranında belirecek "Takmış olduğunuz cihazı aktive etmek istiyor musunuz?" sorusunu onaylamanız gerekmektedir. Bu soruyu onayladıktan sonra ekranın solunda görebileceğiniz E600 ikonunun içine kitaplığınızdan dilediğiniz kitabı sürükleyip bırakabilirsiniz.


Artık Reeder'ınızda istediğiniz e-kitabı keyifle okuyabilirsiniz.


23 Nisan 2010 Cuma

Reeder Firmware Rescue

Son birkaç gün içinde teknik servisimize iletilen sorunlardan bazılarının birbirleri ile benzerlik göstermesi nedeniyle genel bir açıklama yapma ihtiyacı hissettik.

Reeder kullanıcılarının yaşadıkları bu sorunlar, Firmware güncellemeleri esnasında yaşanan problemlerden kaynaklanmaktaydı.

Aşağıdaki pdf dosyası, bu sorunla karşılaşan Reeder kullanıcılarının, Firmware Rescue için yapması gerekenleri anlatmaktadır. Bu dosyada belirtilen adımları sırasıyla yerine getirmeniz halinde, e-kitaplarınızı Reeder'ınızla büyük bir keyif içinde okumaya devam edebilirsiniz.

Reeder Firmware Rescue

Dosyada belirtilen adımları sırasıyla yerine getirmenize rağmen hala sıkıntı yaşamaktaysanız info@reederebr.info adresinden teknik servisimize ulaşabilirsiniz.


22 Nisan 2010 Perşembe

reeder firmware 2.0


reeder Firmware Update
22/04/2010

reeder’ın Adobe DRM ile kitaplığınızı oluşturmanıza imkan sağlayan en son Firmware Update’i indirmek için tıklayın.

Peçin kurulumu için yapmanız gerekenler:

Peçi reeder’a kurmak için:
1- İndirdiğiniz .rar dosyasının içindeki 0317 klasürünün altında “qdutil klasörü, rescue.bin ve infor-digimem..." dosyalarını SD kartın içine kopyalayıp yapıştırınız.

2- SD kartı lütfen reeder’ın üst sağ kısmında bulunan yuvasına (3 nolu yuva) takınız.


3- Ayarlardan> Gelişmiş ayarlar> FW güncelleme’yi seçin.
4- Güncellemeyi kabul ettikten sonra alttaki yedi tuştan soldan 2'sine (9 ve 11 nolu düğmeler) aynı anda sürekli basılı tutun, ta ki karşınıza Rescue OS ekranı gelene kadar.
5- Artık 2 tuşa basmayı bırakabilirsiniz; 2-3 dakikada güncelleme tamamlanacaktır.

Yeni peçiniz ile Adobe Digital Editions altında sol yan sütunda reeder’ınız gözükecek ve satın aldığınız kitapları buraya taşıyarak reeder’ınızda okuyabilecek, kitaplığınızı organize edebileceksiniz.

Eğer FW ile ilgili problem yaşarsanız servis@reeder.com.tr   ‘ya mail atınız, en geç 24 saat içinde size geri dönülecektir.

21 Nisan 2010 Çarşamba

E-kitap doğuda yükselir




Türkiye'nin ilk e-kitabı Van'dan satın alındı.

Türkiye'nin ilk e-kitabı satıldı. İnan Çetin'in Can Yayınları'ndan çıkan "İblisname Bir Hayalin Gerçek Tarihi", 15 Nisan 2010 tarihinde, saat tam 18:49'da Van'dan bir öğretmen tarafından Türkiye'nin ilk e-kitabı olarak satın alındı.

Ülkenin ilk e-kitabını satın alan Van Ticaret Meslek Lisesi öğretmenlerinden Yusuf Demir, bu kitabı kendisine Türkiye'ye e-kitabı getiren idefix.com'un ona hediye ettiği e-kitap cihazı ile okuyacak.

Türkiye'nin ilk e-kitabının alıcısı 1977 Doğumlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Yusuf Demir e-kitapla ilgili kendisine yönelttiğimiz "Bir eğitimci olarak elektronik kitaba bakış açınız nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi:

" Öncelikle bu devrim niteliğindeki yeniliği Türkiye'ye getirdiği için idefix.com'a bir okuyucu olarak teşekkür ediyorum. E-Kitap bence şu güne kadar icat edilmiş en müthiş cihazlardan biri. Hem yarı fiyatına kitapları satın alabileceğiz. Hem de yok kargo parasıydı yok kargo takibiydi hiçbiriyle uğraşmayacağız. Binlerce kitabı zahmetsizce yanında taşıyabilmek, istediğin yerde okuyabilmek, üzerine not alabilmek inanılmaz güzel birşey. Öğrencilerimden bildiğim için söylüyorum. Artık öğrenciler hergün kilolarca kitabı taşımak istemiyorlar. Ağaçların kesilmesini engelleyeceği için de ayrıca mutlu oluyorum. Bazı okuyucular e-kitabın normal kitapların yerini tutamayacağını söyleseler de ben böyle düşünmüyorum. E-kitabın bunca faydasının yanında kağıdın hışırtısından kokusundan bahsetmek bence biraz duygusallık. Fakat yine de bunlardan vazgeçemeyen okurlar için e-kitaba, yazılımla sayfa çevrildiğinde hışırtı sesi eklenebilir."

E-kitaba, kitapseverlerden büyük ilgi.

Perşembe günü e-kitapların satışa çıkmasıyla beraber, birçok kitapsever idefix.com adresini ziyaret ederek meraklarını giderdiler. İdefix.com Genel Koordinatörü Bora Ekmekçi "Gerek e-kitap okuyucu cihazlara, gerekse de e-kitaplara okuyucunun ilgisi tahmin ettiğimiz gibi çok büyük oldu. E-kitapların satışa çıktığı günden bu yana site trafiğimizde ve çağrı merkezimize yapılan bilgi alma amaçlı telefonlarda büyük bir artış oldu. Ayrıca e-kitap satışları da bu kadar yeni ve bilinmeyen bir ürün için çok çok olumlu" dedi.

Yayınevleri anlaşmaları ve yeni kitapların elektronik kitaba dönüştürülme çalışmalarına ise hızla devam ediliyor. Piyasa bu hızla büyümeye devam ederse, ünlü yazarların yeni kitaplarını çok daha ucuza satın alıp e-kitap okuyucularla okuyacağımız günler de hiç uzak gözükmüyor.

reeder en son FW güncellemesi


http://www.reederebr.com/reeder-club.asp

'dan indirin. Yönlendirmeler için aşağıda:

reeder Firmware Update
20/04/2010
reeder’ın içinde İngilizce-İngilizce sözlük olan ve Adobe DRM ile kitaplığını oluşturmanıza
imkan sağlayan en son Firmware Update peçi kurulumu için yapmanız gerekenler:
Peçi reeder’a kurmak için:
1- İndirdiginiz .rar dosyasının içindeki 0419 klasörünün altındaki upfw klasörünü SD
karta kopyalayın.
2- SD kartı lütfen reeder’ın üst sag kısmında bulunan yuvasına (3 nolu yuva)
takınız.


3- Ayarlardan> Gelismis ayarlar> FW güncelleme’yi seçin.
4- Güncellemeyi kabul ettikten sonra alttaki yedi tustan soldan 2'sine (9 ve 11 nolu
dügmeler) aynı anda sürekli basılı tutun, ta ki karsınıza Bios ekranı gelene kadar.
5- Artık 2 tusa basmayı bırakabilirsiniz; 2-3 dakikada güncelleme tamamlanacaktır.
Yeni peçiniz ile kitap ve doküman içinde kullanabildiğiniz sözlük fonksiyonunda İngilizce-İngilizce
sözlük de olacak; ayrıca Adobe Digital Editions altında E600 olarak reeder’ınız gözükecek ve satın
aldığınız kitapları buraya taşıyarak reeder’ınızda okuyabilecek, kitaplığınızı organize edebileceksiniz.
Saygılarımızla,
Reeder DESTEK

reeder Facebook hayran sayfası


http://www.facebook.com/pages/reeder-E-book-Reader/339591930525

reeder hayranlarıyla tanışın, paylaşılan içerikleri, resimleri, videoları görün, yeniliklerden haberdar edin, haberdar olun.

reeder resmi sitesi


reeder'ın resmi sitesi: www.reeder.com.tr

reeder eBreader bloguna hoşgeldiniz





Çok hızlı bir şekilde yaşantımıza giren reeder ile ilgili yenilikler, sorular, cevaplar, istekler kısaca kullanıcılarının veya almaya düşünenlerin serbestçe düşüncelerini paylaşacakları blog sayfasına hoşgeldiniz.

Tüm düşüncelerinizi, önerilerinizi, sorularınızı, bulduğunuz çözümleri, linkleri, faydalı bilgiler özgürçe bu paylaşım blogunda paylaşabilirsiniz.